Monday, February 25, 2008

Tiivistelmä vaihtarivuodesta Saksassa

Eli mun vaihtaripalaute oli ilmestynyt nettiin. Copy-pastetan sen nyt tänne. Palautteeni voi siis toimia jonkilaisena tiivistelmänä hienosta vuodesta, joka antoi hyvät eväät uusille seikkailuille ja samalla myös kasvatti matkanälkää. Palaute on siis se aito ja alkuperäinen kielivirheineen kaikkineen..Kiirellä tehty palaute ja sen kyllä huomaa.

Palaute 7.9.2007, nainen, kv. yritysviestintä/germaaninen filologia

Kohdemaa: Saksa
Vaihtoyliopisto: Universität Bayreuth
Vaihto-ohjelma: ERASMUS
Vaihtoaika: 20.9. 2006 -14.8.2007
Opetuskieli: saksa
Opintopisteet: 50+5 (oulun saksan laitokselta)
EILC-kurssilla: En

Järjestelyt: Viuh, tuntuupa vaikeelta alkaa kelata, mitä kaikkea reilu vuosi sitten piti tehä ennen vaihtoon lähtöä. Sillon mua ärsytti, ku kukaan vaihtari ei ollu tehny kaiken kattavaa vaihtaripalautetta, jossa selitettäs kaikki juurta jaksain. Ja nyt itse olen yhtäkkiä tässä kirjoittamassa vaihtaripalautetta ja koitan kovasti muistella, mitä järjstelyjä tulikaan tehtyä. Tää on oikeesti vaikeeta! :) Bayreuthin yliopistoon oli meidän saksan laitoksella hyvät yhteydet. Mun tarvi periaatteessa kirjottaa vaan täyttää lappu ja laittaa pari allekirjoitusta. Homma oli sit sillä selvä. Kelalta kannattaa hakea se eurooppalainen sairausvakuutuskortti ja hakea totta kai korotettua tukea ulkomaita varten. Ilmota samalla, että muutat välilaikaisesti maasta pois. Jotku siirtää postinkin ulkomaan osotteeseen. Ite en sitä tehny, vaan käänsin postin tulee mun vanhempien luo. Se osottautukin omalla kohdalla fiksuksi vedoksi, sillä esimerkiksi kaverilla postit tuli sit liian myöhään sillon kun laskujen eräpäivä oli jo ohi.

Asuminen: Tosissaan pakko kiitellä sitä, kuinka helposti asumisjärjestelyt onnistu. Mun tarvi Suomen päässä vaan täyttää asuntohakemuslomake eli mun ei tarvinu lähteä ite Bayreuthissa ettii asuntoa. Sain opiskelija-asuntolasta (asuntola Birken) soluasunnon elikkä mä jaoin keittiön neljän muun opiskelijan kaa. Mun omassa huoneessa oli kans oma suihku ja vessa. Vessanpönttö sattu mul olee viel täysin automaattinen, sillä mun asunnossa oli asunu ennen tyttö pyörätuolissa. Pääsin sit elvailee mun vessanpöntöllä, ku muilla ei semmosta erikoisuutta ollu. Vessanpönttö tosin sanoin sopimuksensa viikkoa ennen mun lähtöä irti..Mutta onneksi pääsin kämppisten luo vessaan. :) Mun kämppikset sattu tosiaan kaikki olemaan saksalaisia. Ja toisin kuin täällä Oulussa opiskelijasoluihin laitetaan poikia ja tyttöjä sekasin. Mullakin oli kaksi poikapuolista ja kaksi tyttöpuolista kämppistä, joitten kaikkien kaa tulin hyvin toimeen. Eirtyisesti yhestä kämppiksestä tuli hyvä kaveri. Sen kanssa sit vietettiin silloin tällöin tyytöjen iltaa telkkarin äärellä. Asumismuotona soluelämä alko todella kiinnostaa, niinpä nyt palattuani Ouluun päädyin taas soluasuntoon. Halpa ja hyvä tapa asua! Bayreuthissa mun vuokra oli 180 euroa kuussa. Hintaan kuulu jo netti (joka valitettavasti aika ajoin kärsi mekkakänkkäränkkää), vesi ja sähkö.

Ruokailu: Kävin mensassa syömässä vuoden aikana reilut kymmenen kertaa, sillä Suomessakin käyn hyvin harvoin ruokalassa syömässä. Kokkaan nimittäin mieluiten ite omat pöperöni. Bayreuthin yliopistossa on yksi iso mensa, josta suosittelen erityisesti isoa salaattipöytää. Mensan liepeillä näki mukavasti porukkaa.

Ruoka Saksassa on mun mielestä hyvää, mutta valitettavasti rasvaista ja suolaista. Jännä oli kans huomata, kuinka vaihon aikana omat makuhermotkin muuttu. Aiemmin en esimerkiksi Suomessa syöny makkaraa. Mutta loppuajasta ihmeesti Bratwurst alko jo maistua. Aiemmin en myöskään tykänny mineraalivedestä, oluesta ja viinistä. Vuoden aikana rakastuin niihinkin! Lempiruoka on ehottomasti knödelit (muut suomalaiset sano niitä kumiperunoiksi) ja maapähkinäsipsitkin oli herkkua.

Opinnot: En ottanu ressiä opintopisteiden suorittamisesta. Mutta loppujen lopuksi niitä kertyikin hyvin. Alotin Bayreuthin yliopistossa myös uuden kielen eli espanjan opiskelun. Tein myös pienen sivuainepaketin enkusta. Enkusta ja saksasta pitää normaalisti tehä lähtötasokoe. Saksan tasokoetta en kuitenkaan tehny, sillä yksi professori antoi mulle siitä vapautuksen. Saksan kursseista tein sekä kielikeskuksen että Interkulturelle Germanistikin kursseja. Ostin vaihdon aikana vain pari espanjan kirjaa ja prujuja. Näin jälkeen päin ajatellen kurssit vaati samaa työmäärää ku täällä. Ehkä esitelmiä oli hieman enemmän.

Palvelut: Yliopiston palveluista käytin liikuntapalveluja hyödyksi. Aerobikit oli tosin kuin joltain 80-luvulta. Hauska kokemus sinänsä, joten kannattaa käydä kattomassa. Itekin vaihoin sit loppujen lopuksi yksityiseen kuntokeskukseen, jossa ohjattiin lesmills-tunteja. Sain siis aerobikata samojen koreografioiden kimpussa kuin kaverit Suomessa.

Kävin vuoden aikana viisi kertaa hammaslääkärissä. Kiitos eurooppalaisen sairausvakuutuskortin, mulle tarvi maksaa kaiken kaikkiaan noista käyntikerroista yhteensä 20 euroa. Oisin tosin säästyny halvemmallakin, kun oisin heti menny hammaslääkärille enkä siis vasta sillon kun hammas on jo ihan sökö. Mun piti ite varata aika yksityiseltä hammaslääkäriltä, sillä yliopistolla ei oo yth:n kaltas terveydenhuoltopalvelua. Homma ei oo kuitenkaan mahoton, sillä noita hammaslääkäreitäkin näytti olevan kaikkialla.

Vapaa-aika: BISS-team, joka vastaa meidän ESN-jäjestöä, hoiti hyvin hommansa. Vuoden aikana ne järjesti reissuja muun muassa Berliiniin ja viikottain meillä oli myös keskiviikkoisin Stammtisch yhdessä baarissa. Sosiaalinen elämä oli hyvinkin vilkasta, sillä vaihtarit on tunnetusti hyvinkin vilkasta porukkaa. Lukukauden alussa tuntu, että oli liikaakin kaiken maailman kissan ristiäisiä. Mutta hauskaa oli! Kannatti siis jättää univelat pois nukuttavaksi vasta tänne Suomeen. Se olikin mun motto, että nautin täysin siellä olosta ja nukut sit univelat vasta Suomessa.

Hintataso: Hintataso oli Suomeen verrattuna halvempi, sillä vuokra, ruoka ja alkoholi oli edullisempaa. Kulttuurishokki tulikin siinä vaiheessa, ku meni Suomessa Alkoon.

Matkustelu: Mä matkustin todella paljon, sillä en kertaakaan vuoden aikana tullu käymään Suomessa. Niin säästin aikaa ja rahaa Euroopassa matkusteluun. Lukukausien välissä 9 viikkoa lomaa, jolloin tein muun muassa reilireissun Länsi-Eurooppassa ja sit kolusin itä-Euroopan maita. Yhteensä kolusin siis kaiken kaikkiaan vuoden aikana 12 maata. Erityisesti itäblokin maat kolahti. Saksa (ja Bayreuth) sijaitsee niin keskeisellä paikalla, että siitä oli helppo matkustaa. Matkustaminen junalla on myös halvempaa kuin täällä. Bayern-lipulla pääsin esim. halvimmillaan Mïncheniin 5 eurolla. Kannattaa myös painaa mieleen, että Bayern-lipulla pääsee myös Salzburgiin asti!

Vakuutus: Hankin matkavakuutuksen fi:ltä. Virkailijan nokkeluuden takia sain sen suhteellisen edullisesti. Vakuutus todellakin kannatti, sillä vaihdon viimeisenä päivänä kadotin silmälasini. Onneksi vakuutus korvaa lasit. Jo aiemmin mainitsemani kelan eurooppalainen sairasvakuutuskortti oli hyödyllinen.

Muuta: Kulttuurishokkia en kokenu. Saksa ja Suomi on kuitenkin kärjistäen aika samanlaisia. Ulkomailla olin tosin onnellisempi kuin täällä ja elin jotenkin täydempää elämää, johon kuului paljon uusia kokemuksia ja ihmisiä. Vuosi on sen verran lyhyt aika, ettei kunnon arkielämää kerenny kokea. Halu asua ulkomailla pidempään senku vahvistu. Vaihtoon lähtö tehdään niin helpoksi, joten kannattaa ihmeessä lähteä vaihtoon, jos yhtään kiinnostaa. Vaihtoon saa esim. Erasmus-stipendin ja kela maksaa korotettua tukea. Rahan eikä pelon ei siis tulisi olla tekosyy, miksi vaihtoon ei lähe. Tuolla maailmalla on niin paljon tarjottavaa, joten lähe ihmeessä kattomaan, mitä se sulle tarjoaa!! Mulle vaihtovuosi oli ehottomasti tähän astisen elämäni paras vuosi. Tahtoo uudestaan vaihtoon!




Lähde: http://www.oulu.fi/intl/vaihtaripalautteet/palbayreuth24.htm

No comments: